top of page

Θησέας

 

Λέγεται ότι ο Θησέας όταν γέρασε, μετά τους άθλους του και την επιστροφή του από τον Άδη,  έχασε το θρόνο της Αθήνας. Ο Μενεσθέας του πήρε το θρόνο, ενώ αυτός έλειπε. Έτσι απογοητευμένος πήγε να ζήσει στη Σκύρο από όπου  καταγόταν και είχε περιουσία από τον πατέρα του Αιγαία, είχε δηλαδή  πατρικά χτήματα. Βασιλιάς της Σκύρου ήταν ο Λυκομήδης, που ο Θησέας τον νόμιζε φίλο του. Φτάνοντας στη Σκύρο ο βασιλιάς Λυκομήδης, ενοχλημένος και φοβούμενος την παρουσία του Θησέα, τον οποίο θεώρησε αμέσως ανταγωνιστή του θρόνου, αποφάσισε να τον εξοντώσει. Δείχνοντάς του τα κτήματα, ο Λυκομήδης έσπρωξε τον Θησέα στον γκρεμό και τον σκότωσε. Τον έθαψαν εκεί και μετά από πολλά χρόνια οι Αθηναίοι πήραν τα οστά του και τα μετέφεραν στην Αθήνα. Αυτό ήταν το τέλος ενός από τους πιο μεγάλους ήρωες των Ελλήνων.

 

Πηγή : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.3. σελ.53, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.

Σχολικό βιβλίο: Μαϊστρέλλη, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ., Ιστορία Γ΄Δημοτικού, Από τη Μυθολογία στην Ιστορία. σελ.47,  ΟΕΔΒ, 2005.

  

Αργοναυτική Εκστρατεία - Ιάσωνας

Για τον Ιάσωνα δεν ξέρουμε αν ήρθε στην Εύβοια. Όμως και από αυτήν ξακουστά παληκάρια τον ακολούθησαν. Έτσι στην Αργοναυτική εκστρατεία συμμετείχαν από το νησί της Εύβοιας οι εξής ως Αργοναύτες :

Ο Ίφιτος και ο Κλυτίος, γιοι του Ευρύτου και της Αντιόπης από την Οιχαλία (πόλη κοντά στην Ερέτρια) και ο Κάνθος, γιος του Κανήθου από την Κήρινθο. Άλλη πηγή αναφέρει και τον Ναύπλιο, αστρονόμο και θαλασσοπόρο, από την Κάρυστο.

 

Πηγές : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.4. σελ.141 - 142, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.

Καλέμης, Α., Μια φορά κι έναν καιρό εκεί στην Εύβοια… Η ιστορία της Εύβοιας για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο, Αθήνα,2003.

 

bottom of page