top of page

Νύμφη Αρέθουσα

Για τους αρχαίους Χαλκιδέους ήταν πρόσωπο ιδιαίτερης λατρείας η νύμφη Αρέθουσα. Έτσι ονομαζόταν η ξακουστή πηγή της πόλης και το πρόσωπό της μέχρι σήμερα συμβολίζει την υπηρεσία νερού του Δήμου της Χαλκίδας.

Η Αρέθουσα λατρευόταν κατά κόρον στη Χαλκίδα. Η πόλη μάλιστα φημιζόταν για το κάλλος (= την ομορφιά) των γυναικών της, που είχαν πάρει από τη νύμφη Αρέθουσα. Μάλιστα ο αρχαίος ιστορικός Ησίοδος αποκαλεί την πόλη της Χαλκίδας Καλλιγύναικα.

Οι αρχαίοι Χαλκιδαίοι, λοιπόν, πίστευαν πως η Αρέθουσα, νύμφη των πηγών και των δασών, ήταν κόρη του Νηρέα (βασιλιά της θάλασσας) και της Δωρίδας. Ένας ωραίος νέος ο Αλφειός ερωτεύθηκε την όμορφη Αρέθουσα, η οποία όμως δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά του. Τότε ο Αλφειός ζήτησε τη βοήθεια της θεάς Αρτέμιδας, της οποίας ήταν ακόλουθος. Η θεά λοιπόν τον μεταμόρφωσε σε ποταμό. Ο Αλφειός ως ποταμός κατεδίωξε την Αρέθουσα και αυτή κυνηγημένη πέρασε βουνά και θάλασσες και μεταμορφώθηκε και αυτή από την Άρτεμη σε πηγή. Στο τέλος τα νερά του ποταμού Αλφειού ενώθηκαν με τα νερά της πηγής Αρέθουσας και έτσι ενωμένα έζησαν για πάντα.

 

Πηγή : Καραπασχαλίδου, Α.  Χαλκίδα, Η προσωπογραφία της πόλης μεσ’ από την οδική ονοματοθεσία της, Χαλκίδα, 2012, σελ.74.

Καραπασχαλίδου, Α. Η αρπαγή της Ευρώπης και το ευρώ, Χαλκίδα, εφημερίδα "Πανευβοϊκόν Βήμα" (19/3/2015, σελ. 22). 

 

 

bottom of page