ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Σύμφωνα με τον Όμηρο (Ιλιάδα Β, 484-760) ο οποίος αναφέρει τον κατάλογο με τις πόλεις που συμμετείχαν στην εκστρατεία εναντίον των Τρώων, από την Εύβοια αναφέρει τις εξής πόλεις :
-
Χαλκίδα
-
Ερέτρια
-
Ιστιαία
-
Κήρινθος
-
Δίον
-
Κάρυστος
-
Στύρα.
Αρχηγός των Ευβοέων (Άβαντες τους αναφέρει ο Όμηρος) ήταν ο Ελεφήνωρ με δύναμη 40 πλοίων.
Πηγή: Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.3. σελ.113, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.
ΑΥΛΙΔΑ
Απέναντι από τη Χαλκίδα, στην Αυλίδα (πόλη που σήμερα ανήκει στον ενιαίο Δήμο της Χαλκίδας) συγκεντρώθηκε ο στρατός των Αχαιών για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους ενάντια στην Τροία. Εκεί μαζεύτηκαν με τα πλοία τους όλοι οι ξακουστοί αρχηγοί των Ελλήνων ύστερα από το κάλεσμα του Μενέλαου, βασιλιά της Σπάρτης, για την κλοπή της γυναίκας του Ελένης από τον Πάρη, γιο του βασιλιά των Τρώων Πρίαμου. Με αρχηγό της εκστρατείας τον Αγαμέμνωνα, βασιλιά των Μυκηνών περίμεναν να φυσήξει ευνοϊκός άνεμος για να ξεκινήσουν τα πλοία. Όταν ο μάντης Κάλχας τους προφήτεψε ότι χρειάζεται να θυσιαστεί η κόρη του Αγαμέμνονα, η όμορφη Ιφιγένεια για να εξευμενιστεί η θεά Άρτεμη, μεγάλη στεναχώρια έπεσε στο στρατόπεδο. Κλήθηκε η Ιφιγένεια, που ήρθε μαζί με τη μητέρα της από τις Μυκήνες και ενώ ετοιμάστηκε η θυσία, η Ιφιγένεια ήταν έτοιμη να δώσει τη ζωή της για την πατρίδα της. Όμως την τελευταία στιγμή η θεά Άρτεμη πήρε την κοπέλα, ως ιέρεια μακριά σε ένα από τους ναούς της και στη θέση της έμεινε να θυσιαστεί ένα ελάφι. Με το τέλος της θυσίας φύσηξε πια ούριος άνεμος και τα καράβια έφυγαν για την Τροία. Οι κάτοικοι της Αυλίδας για να τιμήσουν τη θεά Άρτεμη έκτισαν προς τιμήν της λαμπρό ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, τα ερείπια του οποίου σώζονται μέχρι σήμερα.
Πηγές : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.3. σελ.113, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.
Σχολικό βιβλίο: Μαϊστρέλλη, Σ., Καλύβη, Ε., Μιχαήλ, Μ., Ιστορία Γ΄Δημοτικού, Από τη Μυθολογία στην Ιστορία. σελ.62, ΟΕΔΒ, 2005.
Οδυσσέας
Ο Οδυσσέας, ο πολυμήχανος βασιλιάς της Ιθάκης, ήρθε στην Αυλίδα για να συμμετέχει με τα πλοία του στην εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Όταν χρειάστηκε κάποιος να φέρει τον Αχιλλέα που κρυβόταν στην Σκύρο (δες την αντίστοιχη ενότητα) πήγε με την αντιπροσωπεία των Αχαιών και ήταν αυτός που με την εξυπνάδα του βρήκε τη λύση.
Και αργότερα όταν χρειάστηκε να έρθει στην Τροία ο γιος του Αχιλλέα, ο Νεοπτόλεμος, πάλι αυτός πήγε στη Σκύρο και κατάφερε να τον πείσει να τον ακολουθήσει.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΑ
Ο Ναύπλιος ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Ο ίδιος απέκτησε γιους, ένας από τους οποίους ήταν ο Παλαμήδης. Αυτός έγινε από τους πιο ξακουστούς ήρωες του Τρωικού πολέμου, όχι μόνο για την γενναιότητά του στον πόλεμο, αλλά κυρίως για τη σοφία του και τις επινοήσεις του. Οι άνθρωποι τον θεωρούσαν ευεργέτη τους. Όμως τον ζήλεψαν οι συμπολεμιστές του και κατηγορώντας τον άδικα, τον σκότωσαν. Όταν ο γερο-Ναύπλιος, ο πατέρας του, έμαθε τον άδικο θάνατο του γιου του αποφάσισε να εκδικηθεί.
Μετά το τέλος του πολέμου τα καράβια των Ελλήνων επέστρεφαν με τους νικητές, από την Τροία. Ο Ναύπλιος ανέβηκε τότε, στο ακρωτήριο της νότιας Εύβοιας στον Καφηρέα και συγκεκριμένα στις βραχώδεις και απόκρημνες ακτές του Καφηρέα, μια και ήξερε ότι ήταν ο θαλασσινός δρόμος της επιστροφής τους. Έβαλε τους άνδρες του και άναψαν τη νύχτα, μεγάλες παραπλανητικές φωτιές. Οι Αχαιοί βλέποντας τις φωτιές νόμιζαν ότι πλησίαζαν σε λιμάνι και οδηγούσαν προς τα εκεί τα πλοία τους με αποτέλεσμα να πέφτουν πάνω στα βράχια και να τσακίζονται. Όσοι ναυαγοί γλίτωναν και τα κύματα τους έβγαζαν στη στεριά, έβρισκαν πιο φρικτό θάνατο. Οι άνδρες του Ναυπλίου τους κομμάτιαζαν με τα ξίφη τους. Έτσι χάθηκαν πολλοί. Από τότε έμεινε παροιμιώδης η φράση “Ναυπλίου Ευβοϊκά πυρπολήματα”, που συνήθιζαν οι αρχαίοι πρόγονοί μας όταν τις νύχτες έβλεπαν φωτιές στις παραλίες.
Πηγές : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.3. σελ.177 και τ.5 σελ.167- 168, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.
Ιστοσελίδα Αργολικής Αρχειακής Βιβλιοθήκης Ιστορίας και Πολιτισμού (τελευταία προσπέλαση 31/10/2013).