top of page

ΔΙΑΣ - ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ

Πολύ παλιά τότε που δεν υπήρχαν τα νησιά όπως τα ξέρουμε αλλά μια στεριά με το όνομα Λυκτονία, ο Δίας και ο Ποσειδώνας μάλωσαν για το ποιος θα πάρει στην κατοχή του τα άλογα που έτρεχαν σαν τη θύελλα. Ο Ποσειδώνας τότε άφησε την οργή του να ξεσπάσει πάνω στη γη της Λυκτονίας. Χτύπησε τη γη με την τρίαινά του και έκοψε από αυτήν μεγάλα κομμάτια που σκορπίστηκαν στο πέλαγος. Έτσι έγιναν τα μεγάλα νησιά η Κύπρος και η Σαρδηνία. Έτσι δημιουργήθηκε και η Εύβοια.

 

Πηγή : Κακριδής, Ι.Θ., (επιμ.), Ελληνική Μυθολογία, τ.2. σελ.116, Εκδοτική Αθηνών, Αθήνα 1986.

Να και ένας αρχαίος ύμνος που μας διηγείται αυτό το περιστατικό:

 

ΟΡΦΕΑΣ, «ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ»

Και τραγουδούσανε δυνατά ένα θεόπνευστο ύμνο

πως κάποτε για τα ανεμοπόδαρα τα άλογα εμάλωσαν

ο Δίας, της βροντής ο θεός, και ο θαλασσινός της στεριάς ο Σείστης,

και πως ο γαλαζόμαλλος χολώθη με τον Δία, τον πατέρα

και με την τρίαινα κτύπησε τα θεμέλια της Λυκαονίας

και ορμητικά την σκόρπισε στον απέραντο πόντο

και γεννηθήκαν θαλασσοφίλητα νησιά, που τα ονόμασαν 

Σαρδηνία, Εύβοια και Κύπρου του ανέμου…

 

Πηγές : Παπαδίτσας, Δ.Π., Λαδιά, Ε. (κειμ. μετάφρ. σχόλια), Ομηρικοί Ύμνοι, σελ. 216 – 223, Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1997.

7ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Τα τρελά νερά του Ευρίπου. Μύθος, Ιστορία, Κοινωνική και Οικονομική ζωή, σελ. 22, Χαλκίδα: Αυτοέκδοση, 2005.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ - ΚΥΜΗ

Η Κύμη ήταν Αμαζόνα και ήταν κόρη του Ποσειδώνα και της Λάμιας. Χάρισε το όνομά της στην πόλη που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.

 

 

Πηγή: Καλέμης, Α., Μια φορά κι έναν καιρό εκεί στην Εύβοια… Η ιστορία της Εύβοιας για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο, Αθήνα,2003. 

Η Κύμη ήταν Αμαζόνα και ήταν κόρη του Ποσειδώνα και της Λάμιας. Χάρισε το όνομά της στην πόλη που βρισκόταν στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας.

 

 

Πηγή: Καλέμης, Α., Μια φορά κι έναν καιρό εκεί στην Εύβοια… Η ιστορία της Εύβοιας για μικρά και μεγάλα παιδιά. Ευβοϊκές Εκδόσεις Κίνητρο, Αθήνα,2003. 

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ – ΑΡΕΘΟΥΣΑ

Κάποιοι λέγανε ότι ο Ποσειδώνας ερωτεύθηκε τη νύμφη Αρέθουσα (γι’ αυτήν θα πούμε και πιο κάτω) και απέκτησαν ένα γιο τον Άβαντα. Αυτός θεωρούνταν γενάρχης των Ευβοέων που ονομάζονταν γι’ αυτό το λόγο Άβαντες. Γιος του Άβαντα ήταν ο Χαλκώδων και γιος αυτού ο Ελεφήνωρ. Όλοι αυτοί ήταν βασιλιάδες της Εύβοιας και μάλιστα ο Όμηρος λέει ότι στον Τρωικό πόλεμο ο Ελεφήνωρ οδήγησε το στόλο των Ευβοϊκών πλοίων στην Τροία.

Για τους Άβαντες λέγανε πως ήταν πολύ γενναίοι και πως είχαν μακριά μαλλιά πίσω και μπροστά το κεφάλι τους ήταν ξυρισμένο. Το έκαναν αυτό για να μην μπορεί κανείς τους στη μάχη να φοβηθεί και να γυρίσει να φύγει, γιατί τότε ο εχθρός του θα τον έπιανε από τα μαλλιά και θα τον αιχμαλώτιζε.

 

Πηγή: Καραπασχαλίδου, Α.  Χαλκίδα, Η προσωπογραφία της πόλης μεσ’ από την οδική ονοματοθεσία της, Χαλκίδα, 2012, σελ. 64.

ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΙΠΟΣ

Ο Εύριπος ο αφέντης των στενών, ανάμεσα στην Εύβοια και στη Στερεά Ελλάδα, πίστευαν πως ήταν γιος του θεού Ποσειδώνα και της Φάλαινας. Λέγανε πως το σπίτι του ήταν στα βάθη της θάλασσας και πως από εκεί κινούσε τα νερά καταπώς ήθελε. Ισχυρίζονταν ακόμα πως τις νύχτες έβγαινε απ’ τα βάθη του νερού και σεργιάνιζε στην πόλη της Χαλκίδας. Μεταμορφωνόταν σε άντρα με μακριά γένια και μαλλιά απρογάλαζα.

 

Πηγή: Παπαποστόλου, Τ. Το κλειδί του Αιγαίου. Εκδόσεις Άγκυρα,Αθήνα 1995.

bottom of page